институт.com.ua - національний студентський портал України
  • ТОП-оголошення
Система оголошень институт.com.ua допоможе Вам знайти або розмістити оголошення для студентів, пов'язані з освітою в Україні та закордоном, працевлаштуванням для студентів, репетиторством. Також Ви можете розмістити інформацію про послуги у сфері освіти.
Головна| Новини| Освіта в Україні| Реферати| Контакти

Тема: Кримінальне право

Каталог пособий и учебных материалов | Криминальное право | Контрольная | Страниц: 15 | Год: 2010 | Размер: 24 кб. | Стоимость: 100 грн. | Смотреть | Купить

Кримінальне право

Ситуація 1

Увечері до Леоненка, що сидів поблизу свого будинку, підійшов неодноразово судимий Пугач у нетверезому стані і почав вимагати гроші, які Леоненко нібито йому заборгував. Коли Леоненко заявив, що ніякого боргу за ним немає, Пугач схопив його за комірець со¬рочки, з погрозами вбити повалив на землю й сам упав поруч з ним.
Підвівшись, Пугач вихопив з кишені фінський ніж і з криком "Заріжу!" накинувся на Леоненка. Той вихопив ніж із рук Пугача і, захищаючись (Пугач намагався задушити Леоненка руками), наніс йому поранення ножем і відбіг убік.
Пугач несподівано підвівся та, схопивши цеглину, замахнувся на Леоненка. Тоді той ударив його ногою. Удар призвів до смерті Пу¬гача.
1. Чи є в діях Леоненка склад злочину? Чи можна сказати, що Леоненко діяв у стані необхідної оборони?
2. Назвіть умови, за яких дії особи вважаються такими, що ство¬рюють наявність необхідної оборони. Чим необхідна оборона відрі¬зняється від заходів щодо затримання злочинця?

Ситуація 2

Якимчук, Лупало і Сажнєв вирішили обікрасти квартиру Ячменевої. Пізно вночі, коли (за їхніми відомостями) Ячменева мала бути на чергуванні, вони втрьох підійшли до її дому.
Сажнєв залишився на вулиці для спостереження, а Якимчук і Лу¬пало через вікно проникли у будинок. Проте Ячменева через хворо¬бу була вдома. Побачивши злодіїв, вона стала кликати на допомогу. Тоді Якимчук ударив її ножем, через що вона померла. Схопивши найцінніші речі, Якимчук і Лупало вибігли на вулицю, де були за¬тримані міліцейським патрулем. Сажнева поблизу будинку вже не було, бо він утік, коли почув зойки потерпілої.
Вирішіть питання про відповідальність Якимчука, Лупала й Сажнева.

Ситуація 3

Чирва був засуджений за крадіжку з проникненням у житло (ч. 3 ст. 185 КК України) до п'яти років позбавлення волі. Через чотири роки він був звільнений умовно-достроково. Уже через місяць після звільнення Чирва вчинив кваліфіковане хуліганство (ч. 4 ст. 296 КК України), а ще через місяць заподіяв своїй знайомій Покотило умис¬не тілесне ушкодження середньої тяжкості (ст. 122 КК України), піс¬ля чого був затриманий.
1. Визначте послідовність, порядок призначення та межі пока¬рання Чирви.
2. У чому полягають загальні засади призначення покарання?
3. Чи мас значення для визначення судом остаточної міри пока¬рання той факт, що хуліганство й нанесення умисного тілесного ушкодження

Ситуація 4

Пузач систематично пиячив, бив свою дружину Пузач Марію, ображав сусідок по квартирі Покотило і Мерзотенко, погрожував убивством.
Сусідки звернулися до міліції із заявою, і проти Пузача було по¬рушено кримінальну справу за ст. 129 та ч. 1 ст. 296 КК України.
Через день після цього Пузач знову напився і побив свою дружи¬ну. Потім він постукав до кімнати Покотило і, коли та відчинила двері, ударив її ножем. На крики про допомогу прибігла Мерзотен¬ко. Пузач також ударив її ножем поблизу серця. Від отриманої трав¬ми Покотило померла, а Мерзотенко вижила.
1. Кваліфікуйте дії Пузача.
2. Що є підставою кримінальної відповідальності? Назвіть сто¬рони й ознаки складу злочину.

Ситуація 5

Подружжя Погрібняків, збираючись на дачу, попросило сусідку Ненажеру на час їхньої відсутності перебувати у квартирі.
З метою вчинення крадіжки увечері Іванченко та Загаров стали вибивати двері у квартирі Погрібняків. Почувши це, Ненажера схо¬валася в туалеті й зачинила за собою двері на засувку. Вважаючи, що у квартирі нікого немає, злочинці забрали цінні речі й пішли. Тільки після цього Ненажера подзвонила у міліцію.
1. Кваліфікуйте дії Іванченка та Загарова, враховуючи, що у ході попереднього слідства Загарова було визнано неосудним, і до нього суд застосував примусові заходи медичного характеру. Дайте по¬няття неосудності й охарактеризуйте її медичний і юридичний кри¬терії.
2. Чи є підстави для притягнення Ненажери до кримінальної відповідальності?

Cмотрите также:
Кримінальне право як галузь права

План 1. Кримінальне право як галузь права. 2. Поняття злочину, його ознаки та склад. 3. Кримінальна відповідальність та кримінальне покарання. Задача Література

Тема: кримінальне право Предмет: кримінальне право Вид роботи: курсова

Вступ 2 1. Кримінально-правова характеристика незаконного заняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом 4 2. Спосіб як обов'язкова ознака об'єктивної сторони даної норми 12 3. Слідча та судова практики 15 Висновок 23 Використана література: 26

Історія кримінального права України

ВСТУП 3 1. Кримінальне право за часів існування Київської Русі. 4 2. Розвиток кримінального права на поч. 19 – 20 ст. 6 3. Формування Радянсько кримінального права (1917-1920рр.) 7 4.Розвиток кримінального права України в період панування тоталітарного режиму (1929-1938рр.) 10 5. Кримінальне право в перші повоєнні роки і в період десталінізації. (1945-1960 рр.) 12 6. Кримінальне право України в період неототалітарного режиму (середина 60-х – середина 1980-х рр.) – періоду перебудови (1985-1991рр.) 15 7. Сучасне кримінальне право України. 16 ВИСНОВКИ 20 ЛІТЕРАТУРА 22 1. Коржанський М.Й. Уголовне право України. Частина загальна: курс лекцій. – К.: Наукова думка та Українська видавнича група, 1996. – 336 с. 2. Кримінальне право України. Загал. частина: Підруч. для студентів юрид. вузів і фак. / Г.В.Андрусів, П.П.Андрушко, В.В.Бенківський та ін.; За ред. П.С.Матишевського та ін. – К.: Юрінком Інтер, 1997. – 512 с. 3. Кузьминець О., Калиновський В., Дігтяр П. Історія держави і права України. – К.: Україна, 2000. – 429 с. 4. Кульчицький В.С., Настюк М.І., Тищик Б.Й. Історія держави і права України. – Львів, 1996. 5. Матишевський П.С. Кримінальне право України: Загальна частина: Підруч. для студ. юрид. вузів і фак. – К.: А.С.К., 2001. – 352 с. 6. Музиченко П.П. Історія держави і права України: Навчальний посібник. – К.: Товариство “Знання”, КОО, 1999. – 662 с. 7. Істрорія держави і права України: Навч. Посібник – Київ, 1997. – 240 с. 8. Історія держави і права України: У 2 ч. / За ред. А.Й.Рогожина. – К., 1996. – Ч.2.

Захист неповнолітніх

Вступ 2 1. Неповнолітній 3 1.1. Кримінальне право 3 1.2. Цивільне право 5 2. Захисник 6 3. Захист 7 3.1. Кримінальне судочинство 7 3.2. Цивільне судочинство 13 Висновки 15

Поняття і значення звільнення від кримінальної відповідальності

ВСТУП 3 1. Поняття, значення і підстави звільнення від кримінальної відповідальності 4 2. Види звільнення від кримінальної відповідальності 7 3. Амністія і помилування – інститути звільнення від кримінальної відповідальності 18 ВИСНОВКИ 21 ПРИМІТКИ 22 ЛІТЕРАТУРА 23 1. Конституція України. Прийнята на 5-тій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року. 2. Кримінальний Кодекс України від 5 квітня 2001 року. 3. “Положення про порядок здійснення помилування”, від 12 квітня 2000 року, №558. 4. Кримінальне право України. Загальна частина, за ред. Кондратьєва Я.Ю. Київ. “Правові джерела”- 2001. 5. Кримінальне право України. Загальна частина, за ред. М.І.Бажанова, В.В.Сташиса, В.Я.Тація. Київ-Харків Юрінком Інтер-Право. 2001. 6. Кримінальне право України. Загальна частина: підручник для студентів юридичних вузів. Київ. НУ ім. Т.Г.Шевченка. Юридичний факультет, за ред. П.С.Матиш, П.П.Андрушка, С.Д.Шапченка. Київ. 2000. 7. Кримінальне право України. В питаннях і відповідях. (Посібник для підготовки до іспитів). Київ-1999. 8. Кримінальне право України. Загальна частина, за ред. П.С.Матишевського, П.П.Андрушка, С.Д.Шапченка. Київ. Юрінком Інтер. 1997. 9. М.Й.Коржанський. Уголовне право України. Частина загальна. Курс лекцій для студентів вищих навчальних закладів. Київ 1996. 10. Карпушин М.Н., Курляндский В.И. Уголовная ответственность и состав преступления.- М., 1974. 11. Таганцев Н.С. Русское уголовное право. Лекции. Часть общая. В 2т. Т.2.- М., 1994. – с.341-345.

Загальна характеристика та порівняльний аналіз кримінального законодавства європейських країн

Вступ 3 1. Кримінальне право Франції та Німеччини 4 2. Кримінальне право Англії 7 3. Кримінальний проступок в англосаксонській і романо-германській правових сім’ях 9 4. Законодавство європейських країн з боротьби з економічними злочинами 14 Висновок 21 Задача 23 Цупріков, скориставшись тіснявою в трамваї викрав сумочку, в якій виявився гаманець з грішми в сумі 450 грн. та паспорт їх власниці. Кваліфікуйте діяння. Література 24

Право Росії доби абсолютизму

Вступ 3 1. Характеристика джерел права 5 2. Кримінальне право за “Артикулом військовим” 9 Висновок 17 Використана література 19

Право Росії доби абсолютизму

Вступ 3 1. Характеристика джерел права. 4 2. Кримінальне право за «Артикулом Військовим ...» 7 Висновки 19 Використана література: 21

Порушення кримінальної справи

1. Поняття, завдання і значення стадії порушення кримінальної справи 3 2. Підстави і приводи для порушення кримінальної справи та їх характеристика. Строки і порядок перевірки заяв і повідомлень про злочин. Органи і особи які вправі порушити кримінальну справу 4 3. Підстави та порядок відмови в порушенні кримінальної справи. Порядок оскарження постанови про відмову у порушенні справи 9 Література 12 1. Кримінально-процесуальний кодекс України. (Із змінами і доповненнями на 12 липня 2001 року N 2670-III, ОВУ, 2001 р., N 34, ст. 1578) 2. Кримінальний кодекс України від 05.04.2001 р. № 2341—ІІІ 3. “Положення про порядок здійснення помилування”, від 12 квітня 2000 року, №558. 4. Кримінальне право України. В питаннях і відповідях. (Посібник для підготовки до іспитів). Київ-1999. 5. Кримінальне право України. Загальна частина, за ред. Кондратьєва Я.Ю. Київ. “Правові джерела”- 2001. 6. Кримінальне право України. Загальна частина, за ред. М.І.Бажанова, В.В.Сташиса, В.Я.Тація. Київ-Харків Юрінком Інтер-Право. 2001. 7. Кримінальне право України. Загальна частина: підручник для студентів юридичних вузів. Київ. НУ ім. Т.Г.Шевченка. Юридичний факультет, за ред. П.С.Матиш, П.П.Андрушка, С.Д.Шапченка. Київ. 2000. 8. М.Й.Коржанський. Кваліфікація злочинів. Юрінком, Київ-1998. 9. Науковий коментар КК України. Юрінком, Київ-2001.

Основні риси права Франції середніх віків

Вступ 3 1. Джерела права Франції середніх віків 3 2. Право феодальної власності на землю 7 3. Зобов'язальне право 9 4. Сімейне та спадкове право 11 5. Кримінальне право 12 6. Судовий процес 14 Висновок 15 Список використаної літератури 17