институт.com.ua - національний студентський портал України
  • ТОП-оголошення
Система оголошень институт.com.ua допоможе Вам знайти або розмістити оголошення для студентів, пов'язані з освітою в Україні та закордоном, працевлаштуванням для студентів, репетиторством. Також Ви можете розмістити інформацію про послуги у сфері освіти.
Головна| Новини| Освіта в Україні| Реферати| Контакти

Тема: Екологічне право

Каталог пособий и учебных материалов | Право | Задача | Страниц: 15 | Год: 2010 | Размер: 104 кб. | Стоимость: 75 грн. | Смотреть | Купить

Екологічне право

Задача 1 3
Члени громадської організації „Чиста Волинь” Короленко Ф. та Безбородько П. звернулись до Луцької міської ради із вимогою про припинення діяльності трьох автозаправних станцій ТОВ „Західнафта”, розташованих в м. Луцьку. В обґрунтування вказаної вимоги Короленко Ф. та Безбородько П. зазначили, що діяльність вказаних АЗС, які розміщені на території житлової забудови на відстані не більше 30 метрів від багатоповерхових будинків становить екологічну загрозу, а тому порушує право на екологічну безпеку громадян, які проживають у зазначених будинках.
Додатково до вказаного у зверненні Короленка Ф. та Безбородька П. наводились факти витікання паливно-мастильних матеріалів із резервуарів АЗС, що викликало необхідність виклику пожежників для запобігання вибухам резервуарів з пальним.
Міська рада відмовила у позитивному вирішенні питання, зазначивши, що прийняття відповідного рішення не входить до її повноважень, та висловила сумнів щодо наявності підстав для прийняття такого рішення взагалі.
Короленко Ф. та Безбородько П. оскаржили таку відмову до суду.
Визначити види правовідносин, що виникли.
Чи є в даному випадку порушення екологічних прав громадян?
Проаналізувати правову позицію Короленко Ф. та Безбородько П.
Проаналізувати правову позицію міської ради.
Запропонувати альтернативні способи захисту прав громадян, які проживають неподалік АЗС.
Вирішити справу.

Задача 2 7
Головне управління по боротьбі із організованою злочинністю МВД України порушило кримінальну справу за фактом передачі у приватну власність двох островів у р. Дніпро та водного простору навколо них.
Під час розслідування було з'ясовано, що земельні ділянки, які знаходяться в м. Українка Обухівського району, загальною площею 37 га були передані нібито 19 студентам м. Києва. Вказані особи нічого про це не знали. Земельні ділянки вже декілька разів продавалися. На даний момент на них здійснюється будівництво житла, а також розширення території суші шляхом намиву піску за допомогою земснарядів.
Дозвіл на передачу земельних ділянок було надано головою Обухівської районної державної адміністрації, який обґрунтував своє рішення тим, що на це була вказівка з Державного комітету із земельних ресурсів, який вирішив поліпшити житлові умови студентів.
Керівник управління земельних ресурсів району пояснив, що не давав дозволу на передачу у приватну власність територій на островах, таке рішення було прийнято одним з його попередників. Також він вказав на те, що приводів для хвилювання немає, оскільки державні акти на дані земельні ділянки не видавалися, тому острови поки що не є приватними.
Визначити правовідносини, що виникають у даному випадку.
Проаналізувати ситуацію.
Чи правомірним є рішення про передачу островів у приватну власність?
Яка відповідальність встановлена за порушення екологічного законодавства?
Вирішити справу.

Задача 3 9
Громадянин Вітренко Т. отримав в порядку безоплатної приватизації земельну ділянку площею 0,12 га, на якій почав здійснювати видобуток глини, піску та підземних вод для їх подальшої реалізації місцевим підприємцям.
Державним інспектором з охорони навколишнього природного середовища Вітренка Т. було притягнуто до адміністративної відповідальності та внесено припис про заборону йому здійснювати вказаних видобуток в майбутньому.
Вітренко Т. оскаржив дії інспектора, зазначивши, що земельна ділянка є його власністю, а видобувний ним пісок, глина та вода є складовими такої ділянки, а тому право власності В. на них автоматично випливає із його права на вказану ділянку.
Визначити види правовідносин, що виникли.
Які особливості права власності на корисні копалини, які знаходяться на земельних ділянках окремих осіб, передбачені чинним законодавством України?
Надати правову оцінку позиції інспектора.
Надати правову оцінку позиції В.
Вирішити справу.

Список джерел 14
Cмотрите также:
ЕКОЛОГІЧНЕ ПРАВО УКРАЇНИ : СУЧАСНИЙ ЕТАП

ПЛАН 1. Вступ ст. 3 - 4 2. Поняття екологічного права Укрїни ст. 5 - 16 3. Екологічне право та екологічне законодавство ст. 16 - 19 4. Поняття і особливості принципів екологічного права ст. 19 - 27 5. Екологічне законодавство України: сучасний етап ст. 27 - 32 6. Державна політика України у галузі охорони довкілля ст. 32 - 38 7. Заключення ст. 38 - 40 8. Література ст. 41

ЕКОЛОГІЧНЕ ПРАВО ЯК ГАЛУЗЬ ПРАВА УКРАЇНИ

План Вступ.........................................................................................................2 1. Поняття екологічного права України................................................3 2. Екологічне право та екологічне законодавства...............................9 3. Поняття і особливості принципів екологічного права..................11 Висновок...........................................................................................21

Екологічне право контрольна

ЗМІСТ 1. Право приватної власності на землю, підстави виникнення та припинення 3 2.Особливості екологічних правовідносин 9 Список використаної літератури 14

Поняття екологічного права України

Зміст Вступ.........................................................................................................................3 1. Поняття екологічного права України...........................................................6 1.1 Поняття екологічного права та ознаки норм екологічного права 2. Екологічне право та екологічне законодавство.........................................11 3. Поняття і особливості принципів екологічного права..............................21 3.1 Основні принципи охорони навколишнього природного середовища........................................................................23 Висновки...............................................................................................................36 Список використаних джерел..............................................................................37

Правові аспекти екологічної експертизи

Вступ. 3 1. Юридична природа екологічної експертизи. 6 1.1. Наукові основи екологічної експертизи. 6 1.2. Нормативно-правові підходи до визначення форм екологічної експертизи. 9 2. Механізм правового забезпечення екологічної експертизи. 16 2.1. Нормативно-правове забезпечення екологічної експертизи. 16 2.2. Система органів у галузі проведення екологічної експертизи 20 3. Юридична відповідальність за порушення в галузі екологічної експертизи. 26 3.1. Поняття юридичної відповідальності в галузі проведення екологічної експертизи. 26 3.2. Види юридичної відповідальності за порушення проведення екологічної експертизи 28 Висновки. 32 Список використаної літератури 34 1. Закон України „Про екологічну експертизу” від 9 лютого 1995 року N 45/95-ВР// Відомості Верховної Ради. -1995. -№ 8. 2. Андрейцев В.І. Екологічне право: Курс лекцій в схемах. Загальна частина. – К.: Вентурі, 1996. 3. Андрейцев В.І. Політика. Іновації. Приватизація. Екологічна безпека. Право. (Проблеми оптимізації законодавства України). – К., 1989. 4. Баб’як О.С., Біленчук П.Д., Чирва Ю.О. Екологічне право України. Навчальний посібник. – К.: Атіка, 2000. 5. Дмитренко І.А. Екологічне право України. Підручник. – К.: Юрінком Інтер, 2001. 6. Екологічна експертиза: Право і практика / За ред. Андрейцева В.І., Пустовойта М.А. – К.: Урожай, 1992. – 208 с. 7. Екологія і закон: Екологічне законодавство України. У 2-х книгах / За ред. Андрейцева В.І. – К.: Юрінком, 1997. 8. Ільніцька Н.В. Основи екологічного права. – Львів, 1997. 9. Краснова М.В., Позняк Е.В. Правове забезпечення екологічної безпеки: роль науково-правового фактору. // Право України. -2000, -№3. 10. Качинський А.Б. Екологічна безпека України: системний аналіз перспектив покращення / А.Б. Качинський. – К.:НІСД, 2001. – 312 с. 11. Малишко М.І. Основи екологічного права України. – К.: МАУП, 1999. 12. Матеріали серверу - www.eco.com.ua. 13. Матеріали серверу - www.unian.net/ukr/news. 14. Степанчук І. Екологічна експертиза.//Україна молода -2002. - №3.

Правова охорона атмосферного повітря

Вступ 2 1. Атмосферне повітря як об’єкт правової охорони 3 2. Організаційно-правові заходи охорони атмосферного повітря 4 3. Відповідальність за правопорушення в галузі охорони атмосферного повітря 9 Висновки 12 Література 13 1. Закон України «Про охорону навколишнього середовища» //Відомості Верховної Ради України. - 1991. - № 41. 2. Закон України «Про охорону атмосферного повітря» //Відомості Верховної Ради України - 1992 - № 50. 3. Положення про порядок видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами. Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 29 травня 1996 р. № 364. //Екологічне законодавство України. Книга 2. - К.: - 1998. 4. Положення про порядок здійснення державного обліку в галузі охорони атмосферного повітря. Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 1993 р. № 1073. //Екологічне законодавство України. Книга 2. К.: - 1998. 5. Арустаева Э.А. Безопасность жизнедеятельности. Учеб. Пособие. М.: - 1999. 6. Бринчук М.М. Экологическое право . М.: - 1998. 7. Дмитренко І.А. Екологічне право України. К.: - 1996

Контрольна робота з екології

1. Структура природного середовища 3 2. Види техногенного забруднення 5 3. Кодекс України про надра (екологічне право, основні вимоги і перелік правопорушень) 10 Література 14

екологічне право

Вступ 3 1. Підстави та порядок виникнення права користування надрами 4 2. Права та обов'язки користувачів надр і нагляд за їх здійсненням 11 Висновок 14 Література: 15

Кр екологічне право

1. Моніторинг навколишнього середовища: суб'єкти, об'єкти, зміст 3 2. Зміст права природокористування, підстави його виникнення, зміни та припинення 15 Список літератури 24

Екологічне право

Вступ 2 1. Економічні методи в системі державно-правового регулювання екологічних правовідносин 3 2. Поняття, види та класифікація правопорушень в галузі використання відтворення та охорони природних ресурсів 12 Висновки 23 Список використаних джерел 24