институт.com.ua - національний студентський портал України
  • ТОП-оголошення
Система оголошень институт.com.ua допоможе Вам знайти або розмістити оголошення для студентів, пов'язані з освітою в Україні та закордоном, працевлаштуванням для студентів, репетиторством. Також Ви можете розмістити інформацію про послуги у сфері освіти.
Головна| Новини| Освіта в Україні| Реферати| Контакти

Тема: Конкурентне право і антимонопольне законодавство

Каталог пособий и учебных материалов | Финансовое право | Контрольная | Страниц: 37 | Год: 2010 | Размер: 37 кб. | Стоимость: 125 грн. | Смотреть | Купить

Конкурентне право і антимонопольне законодавство

1. Теоретичне завдання. Суб'єкти, об'єкти та зміст правовідносин у конкурентному праві 3
2. Практичне завдання. Розібрати справи: 15
Справа 1. 15
ДП "Артемвугілля" (м. Горлівка) при проведені трьох тендерів по закупівлі шахтних саморятувальників за бюджетні кошти необґрунтовано визначило переможцем цих тендерів ТОВ "Компанія "Олександр", хоча, тендерні пропозиції ТОВ "Компанія "Олександр" щодо умов реалізації товару були найгіршими у порівнянні з тендерними пропозиціями інших учасників тендерів. За таких умов ТОВ "Компанія "Олександр" не могла бути визнана переможцем двох останніх тендерів.
При цьому ДП "Артемвугілля" не вжило ніяких заходів щодо притягнення ТОВ "Компанія "Олександр" до відповідальності за неналежне виконання договору купівлі - продажу в частині прострочення строків поставки шахтних саморятувальників, хоча це передбачено умовами договору, укладеного між ДП "Артемвугілля" та переможцем торгів - ТОВ "Компанія "Олександр".
Крім того, за результатами проведення останнього тендеру ТОВ "Компанія "Олександр" та ДП "Артемвугілля" укладали додаткову угоду про зміну умов оплати поставки шахтних саморятувальників, яка суперечить умовам вже проведеного тендеру. Внаслідок цього учасники тендерів були позбавлені можливості чесно та вільно конкурувати на ринку.
Такі дії ДП "Артемвугілля" та ТОВ "Компанія "Олександр" кваліфіковані як порушення законодавства про захист економічної конкуренції.
1. Який рівень антимонопольних органів повинен розглядати дану справу?
2. Який вид порушень має місце в цій ситуації? Як в даному випадку за законодавством, будуть кваліфіковані дії цих суб'єктів господарювання?
3. Який вид відповідальності може бути застосований в даному випадку?
4. Чи можуть бути в даному випадку надані цим суб'єктам господарювання попередні висновки органами АМКУ?

Справа 2. 19
Закрите акціонерне товариство "Лисичанський склозавод "Пролетарій" займає монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному ринку скла полірованого.
У IV кварталі 2006 року ЗАТ "Лисичанський склозавод "Пролетарій" підвищило середню ціну за 1 ум. м2 скла полірованого на 11,4 відсотка у порівнянні з І кварталом цього ж року. При цьому рентабельність скла полірованого ЗАТ "Пролетарій" зросла з 46,7 до 66,3 відсотка, що перевищує рентабельність скла листового майже у 2 рази, середньогалузевий рівень рентабельності (скляна промисловість) - майже у 4 рази, а максимальний рівень рентабельності у скляній промисловості - більш ніж у 1,6 рази.
Як показало проведене розслідування підвищення протягом 2006 року ціни на скло поліроване не було економічно обґрунтовано.
1. Керуючись необхідними нормами законодавства про захист економічної конкуренції виберіть рівень антимонопольних органів, які повинні розглядати дану справу?
2. Як в даному випадку, за законодавством, слід кваліфікувати дії цих суб'єктів господарювання?
3. Що є обов’язковою умовою визначення складу такого порушення?
4. Яких правил дотримувалися органи АМКУ, визначаючи рівень монопольного (домінуючого) становища даного суб'єкта, яка процедура визначення монопольного (домінуючого) становища суб'єкта господарювання?
5. Який вид відповідальності може бути застосований в даному випадку?

Справа 3 22
(Навести свій приклад). Керуючись необхідними нормами Закону України „Про захист економічної конкуренції" та Положенням „Про порядок подання заяв до Антимонопольного комітету України про попереднє отримання дозволу на концентрацію суб'єктів господарювання", зареєстрованим розпорядженням Антимонопольного Комітету України від 19.02.2002 № 33-р., наведіть свій приклад здійснення концентрації у вигляді створення суб'єкта господарювання двома і більше суб'єктами господарювання. При цьому дайте відповідь на питання:
1. У яких випадках (які при цьому враховуються порогові показники) зазначена концентрація суб'єктів господарювання визнається порушенням законодавства про захист економічної конкуренції.
2. Яка відповідальність повинна наступити за концентрацію з вашого прикладу, якщо на таку концентрацію не буде отримано дозволу органів АМКУ.

Справа 4. 28
Миколаївське обласне територіальне відділення АМКУ одержало заяву від ВАТ „Миколаївське обласне підприємство автобусних станцій стосовно дій Очаківського МП „Туртранс".
МП „Туртранс" не дотримувалося порядку обслуговування населення та пасажирів на автостанціях, встановленого розділом V „Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту", затверджених постановою КМУ від 18.02.1997 № 176. Автостанція не мала необхідного обладнання, упорядкованих зон за її межами для чекання та проїзду автобусів, перонів і платформ тощо, що дозволило МП „Туртранс" суттєво зменшити витрати на утримання автостанції і набути неправомірних переваг у конкуренції.
1. Який вид порушення має місце у даному випадку?
2. Як були кваліфіковані такі дії відповідними органами АМКУ за законодавством?
3. Які норми законодавства визначають поняття „чесні звичаї" у підприємницькій діяльності? Чи суперечать чесним звичаям дії МП „Туртранс"?
4. Які норми визначають відповідальність за таке порушення?

Список джерел 36
Cмотрите также:
Огляд вітчизняної літератури з питань антимонопольного права і недобросовісної конкуренції

Вступ 2 Антимонопольне регулюваня в сучасному розумінні 2 Антимонопольне регулювання як важіль забезпечення економічної безпеки держави 5 Економічне зростання в рамках антимонопольного регулювання та боротьби з недобросовісною конкуренцією 7 Висновки 9 Список використаних джерел 10 Предмет: конкурентне та антимонопольне право України і світу

Світовий Досвід Антимонопольного Законодавства

ЗМІСТ Вступ 1 I. Монополія як крайня полюсна структура ринків 4 §1. Монополії та їх види 4 §2. Умови і особливості виникнення монополій 4 §3. Особливості існування і діяльності монополій 6 §4. Монопольна влада та її наслідки 9 II. Антимонопольне законодавство в ринк. економіці зарубіжних країн 12 §1. Необхідність існування антимонопольного законодавства 12 §2. Антитрестівське законодавство США 15 §3. Антимонопольне законодавство європейських країн 21 §4. Антимонопольне законодавство Японії 25 §5. Антимонопольне законодавство країн Східної Європи та Китаю 27 III. Демонополізація економіки України в умовах переходу до ринку 31 §1. Монопольне становище на ринку та зловживання ним 31 §2. Антимонопольний комітет України 34 §3. Відповідальність за порушення антимонопольного законодавства 36 Висновки 38 Список літератури 39

Антимонопольна політика на сучасному етапі. Антимонопольне законодавство

Вступ 3 1.Монополістичні тенденції і монополії в ринковій економіці 5 1.1.Причини виникнення й існування монополій 5 1.2. Форми монополій і наслідки монополізації економіки 7 1.3.Монопольне становище на ринку та зловживання ним 15 2. Антимонопольна політика на сучасному етапі. Антимонопольне законодавство. 18 2.1.Економічна сутність антимонопольного законодавства 18 2.2.Антимонопольний комітет України 23 2.3. Антиконкурентні узгоджені дії 25 2.4. Основні напрямки антимонопольної політики держави 26 Висновок 29 Список літератури 31

Законодавство України про захист підприємницької діяльності

Вступ 2 1. Загальні гарантії прав підприємців та державна підтримка підприємництва 4 2. Антимонопольне законодавство України – як засіб захисту підприємництва 11 3. Законодавство про спрощення порядку створення, реєстрації та ліквідації суб‘єктів підприємницької діяльності 24 4. Лімітування перевірок та контролю за діяльністю суб‘єктів підприємства 33 Висновки 39 Джерела 41

Монополістичні тенденції і монополії в ринковій економіці

ПЛАН. Введення. Монополістичні тенденції і монополії в ринковій економіці. 1. Виникнення і сутність монополій. 2. Форми і види монополій Антимонопольна політика на сучасному етапі. 1. Антимонопольне законодавство. 2. Антимонопольна політика в умовах ринкової економіки. Антимонопольна практика в ринковій економіці Заходу, можливість використання її досвіду в умовах України. 1. Аналіз використання антимонопольної політики й антимонопольне законодавство США і країн Західної Європи і можливість їх використання на Україні. Висновок. Список літератури.

Монополістичні тенденції і монополії в ринковій економіці.

ПЛАН. Введення. Монополістичні тенденції і монополії в ринковій економіці. 1. Виникнення і сутність монополій. 2. Форми і види монополій Антимонопольна політика на сучасному етапі. 1. Антимонопольне законодавство. 2. Антимонопольна політика в умовах ринкової економіки. Антимонопольна практика в ринковій економіці Заходу, можливість використання її досвіду в умовах України. 1. Аналіз використання антимонопольної політики й антимонопольне законодавство США і країн Західної Європи і можливість їх використання на Україні. Висновок. Список літератури.

Антимонопольна політика держави

1.Ступені монополізації ринків в Україні 3 2. Антимонопольне законодавство України 8 Список використаної літератури 20

Економічна історія

1. Господарство Давнього Риму в античну епоху 3 2. Капіталістична індустріалізація в Європі 7 3. Антимонопольне законодавство в США в ХІХ ст. 13 Список використаної літератури 17

Співвідношення понять "господарське (торгове) право" та "господарське (торгове) законодавство

Зміст 1. Співвідношення понять "господарське (торгове) право" та "господарське (торгове) законодавство 3 2. Право власності й інші речові права в торговому праві Федеративної Республіки Німеччини 8 Список використаних джерел 11

Співвідношення понять "господарське (торгове) право" та "господарське (торгове) законодавство

Зміст 1. Співвідношення понять "господарське (торгове) право" та "господарське (торгове) законодавство 3 2. Право власності й інші речові права в торговому праві Федеративної Республіки Німеччини 8 Список використаних джерел 11